Kadının Statüsü Komisyonu Teknoloji Ve Yeniliğin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Sağlamadaki Kritik Rolünü Kabul Etti.

18 Mart 2023 22:50 Yaşam
resimler-haber/CSW67-UN_women.webp
google news

Birleşmiş Milletler (BM) Kadının Statüsü Komisyonu, dijital çağda teknoloji ve yeniliğin ve eğitimin toplumsal cinsiyet eşitliğini hızlandırmadaki rolünü yeniden teyit ediyor.

BM'nin toplumsal cinsiyet eşitliği, tüm kadın ve kız çocuklarının güçlendirilmesi ve insan hakları konusundaki en büyük yıllık toplantısı olan Kadının Statüsü Komisyonu'nun (CSW67) 67. oturumu 6-17 Mart  2023 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Bu toplantıda teknoloji ve yeniliğin toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamadaki kritik rolü kabul edildi.

Üye Devletler tarafından kabul edilen kararlaştırılmış sonuçlar, hükümetler, özel sektör, sivil toplum ve gençlik dahil tüm paydaşlar için dijital teknolojilerin ve inovasyonun tasarımı, dönüşümü ve entegrasyonunda kadınların ve kız çocuklarının tam ve eşit katılımını ve liderliğini teşvik etmek için kadın ve kız çocuklarının insan haklarını ve ihtiyaçlarını karşılayan süreçleri içeren bir plan sunmaktadır.

Müzakerelerin sonunda, BM Kadın Birimi İcra Direktörü Sima Bahous şunları söyledi: "Bu yılın Mutabakatlı Sonuçları oyunun kurallarını değiştiriyor ve tüm çeşitliliğiyle kadınlar ve kız çocukları için daha eşit ve birbirine bağlı bir dünya vizyonumuzu öne çıkarıyor. Bu Kararlaştırılan Sonuçların nihai başarısı, bugün nihai hale getirilmelerinin ötesinde, onları toplu olarak nasıl ileriye götüreceğimizde yatıyor. Bize daha eşit bir dünya vizyonu getiriyorlar. Tercüme edelim onları tüm kadınlar ve kızlar için gerçeğe dönüştürüyor."

CSW67, kadınların ve kız çocuklarının bilim, teknoloji ve yeniliğe tam, eşit ve anlamlı katılımının ve liderliğinin önemini yeniden teyit etti ve teknolojilere erişim ve teknoloji kullanımı, bağlantı, dijital okuryazarlık ve eğitimde cinsiyetler arası uçurumun kapatılmasındaki sınırlı ilerlemeye ilişkin endişelerini dile getirdi.  Ayrıca, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik çevrimdışı ve çevrimiçi şiddet, taciz ve ayrımcılık arasındaki süreklilik ve karşılıklı ilişki hakkında ciddi endişelerini dile getirdi ve bu tür eylemlerin artışını kınadı.  

Komisyon, cinsiyetler arası dijital uçurum, daha kapsayıcı inovasyon eko-sistemleri ve güvenli ve cinsiyete duyarlı teknoloji ve inovasyonun teşvik edilmesi için önemli ölçüde artırılmış kamu ve özel sektör yatırımları çağrısında bulundu. Ayrıca, tüm kadınların ve kız çocuklarının hızla değişen bir dünyada gelişebilmelerini sağlamak için bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik, bilgi ve iletişim teknolojisi ve dijital okuryazarlık alanlarında kapsayıcı ve eşit kalitede eğitim çağrısında bulundu.

Cinsiyet eşitliğini sağlamak için dijital çağda yenilikçiliği ve teknolojik değişimi ve eğitimi teşvik etmeye yönelik girişimler aşağıdakileri dikkate almalıdır: 

  • Sektörler ve coğrafyalardaki tüm kadın ve kız çocuklarının, özellikle eğitim, sağlık, ekonomik güçlenme ve kamusal hayata katılım ihtiyaçlarını karşılamak için dijital araçlar ve hizmetler geliştirin ve kadınların ve kız çocuklarının hayatları boyunca dijital okuryazarlık ve becerilere erişmelerini sağlayın kurs.
  • Yoksulluk içinde, kırsalda, denizde veya ücra bölgelerde yaşayanlar, engelliler, yerli kadınlar ve kız çocukları, göçmen kadınlar ve kız çocukları ve yaşlı kadınlar dahil olmak üzere tüm kadın ve kız çocukları için eşit erişimin önündeki engelleri kaldırmak için dijital politikalarda toplumsal cinsiyeti anaakımlaştırın.
  • Teknoloji kullanımı yoluyla ortaya çıkan veya teknoloji kullanımıyla artan toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı sıfır tolerans politikasını teşvik edin ve kamu ve özel sektör kuruluşlarının bunun önlenmesine ve ortadan kaldırılmasına öncelik vermesini sağlayın.
  • Gelişmekte olan teknolojilerin tasarımında toplumsal cinsiyet perspektifini yaygınlaştırın ve yeni risklerle, toplumsal cinsiyet klişeleriyle ve olumsuz sosyal normlarla, veri gizliliği ihlalleriyle mücadele etmek ve şeffaflığı ve hesap verebilirliği geliştirmek için yeterli güvencelere tabi olmalarını sağlamak için yönetmelikler benimseyin. 
  • Gelişmekte olan bilimsel ve teknolojik alanlarda toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik politika ve programları teşvik edin ve cinsiyete duyarlı eğitim, uzaktan eğitim çözümleri ve sosyal bilimler ile bilimsel alanların öğretimini birleştiren disiplinler arası yaklaşımlar dahil olmak üzere destekleyici iş yerleri ve eğitim ortamları oluşturun. 
  • Genç erkekler ve erkek çocuklar da dahil olmak üzere gençleri meşgul eden, eğiten, cesaretlendiren ve güçlendiren dijital teknolojilere olumlu katılım için dijital içerik, farkındalık kampanyaları ve öğretim yeterliliklerinin geliştirilmesi de dahil olmak üzere, toplumsal cinsiyet kalıp yargılarına ve olumsuz sosyal normlara meydan okuyan toplumsal cinsiyete duyarlı inovasyon geliştirmek. toplumsal cinsiyet eşitliği için değişimin aracıları haline gelirler.

Kadının Statüsü Komisyonu'nun 67. oturumu, kamusal alanda kadına yönelik artan şiddetten Suriye ve Türkiye'deki depremlerin toplumsal cinsiyet üzerindeki etkilerine ve günlük dehşete kadar kadın haklarına yönelik küresel ölçekte süregelen tepkiler ortamında gerçekleşti. Afganistan, Ukrayna ve İran da dahil olmak üzere kadınların ve kızların acil durum ve kriz ortamlarında karşılaştıkları. 

Üç yıllık COVID-19 salgınının ardından ilk tamamen yüz yüze oturumda CSW67, 4 devlet ve hükümet başkanı ve 116 bakan dahil 7.000'den fazla katılımcı, STK paralel etkinlikleri, BM tesislerinde 205 yan etkinlik ve yaklaşık 700 katılımcıyla çok yüksek katılım sağlandı. 

Oturumda ilk kez gençler, delegasyonların gençlik temsilcileri, sivil toplum ve Birleşmiş Milletler kuruluşları ile diyaloga giren ve genç kadınların ve kızların dijital dönüşümün bir parçası olmalarını sağlama konusunda önerilerde bulunan etkileşimli bir gençlik oturumu yer aldı. Komisyon ayrıca, Nesil Eşitliği Forumu'nun bir parçası olarak başlatılan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Teknoloji ve İnovasyon Eylem Koalisyonu'nun liderleri Cinsiyet Eşitliği için Teknoloji ve İnovasyon Eylem Koalisyonu, Hükümetler, özel sektör ve taahhüt yapıcıları da dahil olmak üzere çok çeşitli sivil toplum kuruluşlarının önemli katkılarından da yararlandı.

Kaynak
UN Women