Küresel Tohum Deposu: Svalbard

04 Eylül 2021 12:00 Bilim
resimler-haber/kÜRESEL_tOHUM_DEPOSU_SVALBARD_.jpg
google news

Kıyamet Ambarı adıyla da bilinen Svalbard Küresel Tohum Deposu dünyadaki bütün bitki tohumlarını muhafaza etmeyi amaçlayan projedir. Depoda dünyadaki bütün bitki tohumları muhafaza edilecektir. 

 Fotoğraf: Ahmet Ömer Yalçın, Atlas dergisi

Svalbard, Norveç'e bağlı Kuzey Buz Denizi’nde bir takımadadır. Üçte ikisi doğa mirası olarak korunan takımada zengin yaban hayatı ve etkileyici coğrafyasıyla dikkat çekiyor. Öyle ki Svalbard’da yaklaşık 3 bin ayının yaşadığı biliniyor.

TARAF DEVLETLERİN KATILIMI

Slavbard Norveç toprağıdır ancak,  1920 yılında yapılan Spitsbergen adlı özel antlaşmaya taraf olan 46 ülkeye Slavbard'da üs kurabilme ve araştırma yapabilme hakkı tanınmıştır.

Piri Reis ve İstanbul Teknik Üniversite'lerinden bilim insanları Barbaros BÜYÜKSAĞNAK ve Burcu ÖZSOY’un Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı’nda,  Spitsbergen antlaşmasına taraf olan ülkelerin her ne sebeple olursa olsun Slavbard adalarının karasuları, fiyortları ve limanlarına eşit erişim ve giriş özgürlüğüne sahip olacağı ve yerel yasa ve yönetmeliklere uymak kaydıyla tüm denizcilik, sanayi, madencilik ve ticari faaliyetleri engellenmeden sürdürebileceklerini bildirmişlerdir.

Son yıllarda bölge dışındaki ülkelerin den Spitsbergen antlaşmasına taraf olma ve Slavbard takım adalarında hak sahibi olma konusunda ilgilerinin artmakta olduğu bilinmektedir.

Kaynak: Svalbard Global Seed Vault