JWST, Heyecan Verici Dış Gezegenin Harika Görüntüsünü Alıyor

28 Mart 2023 22:14 Bilim
resimler-haber/TRAPPIST-1_sistemi.webp
google news

TRAPPIST-1 sistemindeki kabaca Dünya büyüklüğündeki yedi gezegenden biri olan dış gezegen TRAPPIST-1b'nin muhtemelen bir atmosferi yoktur. Şaşırtıcı değil: TRAPPIST-1b, yıldızına en yakın olanıdır ve Dünya'nın Güneş'ten aldığı radyasyonun dört katı kadardır. Ancak bu çalışma, James Webb Uzay Teleskobu'nun (JWST), gezegen ortamlarını ve bunların yaşam için nasıl uygun hale gelebileceğini incelemek için benzersiz bir laboratuvar sunan sistemi gözlemlemek için dönüştürücü gücünü gösteriyor.

Makalede, “TRAPPIST-1 sistemi, kendi Güneş Sistemimizdeki kayalık gezegenler Venüs, Dünya ve Mars'a boyut, kütle, yoğunluk ve yıldız ısınması bakımından benzer yedi gezegeni ile dikkat çekici olduğu” belirtilmektedir.  

Başyazar Greene başkanlığında yapılan çalıma kapsamında “Tüm TRAPPIST-1 gezegenleri, Hubble veya Spitzer Uzay Teleskopları kullanılarak transmisyon spektroskopisi tekniği ile gözlemlendi, ancak hiçbir atmosferik özellik tespit edilmedi veya güçlü bir şekilde kısıtlanmadı. TRAPPIST-1b, sistemin M cüce yıldızına en yakın gezegendir ve Dünya'nın Güneş'ten aldığının 4 katı kadar ışınım alır. Bu nispeten büyük miktarda yıldız ısınması, termal emisyonunun ölçülebilir olabileceğini düşündürmektedir. Burada JWST'deki MIRI cihazının F1500W filtresini kullanarak Dünya büyüklüğündeki TRAPPIST-1 b ötegezegeninin fotometrik ikincil tutulma gözlemlerini” sunuluyor.

Çalıma sonunda, “Tüm veriler birleştirildiğinde 8.7-sigma güveniyle beş ayrı gözlemin her birinde ikincil tutulmayı tespit ediyoruz. Bu ölçümler, TRAPPIST-1 yıldızının gezegenin sadece gündüz yarımküresinden gelen akışının yeniden ışıması ile en tutarlıdır. En basit yorum, ev sahibi yıldızdan gelen radyasyonu yeniden dağıtan gezegen atmosferinin çok az olduğu veya hiç olmadığı ve ayrıca karbondioksitten (CO) veya diğer türlerden saptanabilir bir atmosferik absorpsiyon olmadığı” bildiriliyor.

Kaynak
Nature Makalesi

Photo: NASA/JPL-Caltech