İçme Suyundaki Mikroplastikleri Ölçmek İçin Yeni Metodoloji Geliştirildi

23 Mayıs 2024 09:34 Gündem
resimler-haber/mikro_plastik_içme_suyu.webp
google news

AB Bilim Merkezinden yapılan açıklamada Ortak Araştırma Merkezi (JRC) tarafından geliştirilen bir metodoloji, AB çapında musluk suyundaki mikroplastiklerin izlenmesi gibi önemli bir alanda İçme Suyu Direktifini destekleyeceği belirtilmektedir.

Açıklamaya göre Avrupa Komisyonu, mikroplastiklerin insan sağlığına ve çevreye yönelik potansiyel tehdidiyle mücadele etmek için gereken mevzuatın geliştirilmesine öncülük ediyor.

Girişimler arasında, AB'nin içme suyuna ilişkin ana yasası olan yeniden düzenlenen İçme Suyu Direktifi, insan sağlığını korumak amacıyla insan tüketimine yönelik suyun hem erişimini hem de kalitesini kapsıyor.

Yeniden düzenlenen İçme Suyu Direktifi uyarınca Komisyon, içme suyundaki mikroplastikleri ölçmek için bir metodoloji oluşturma yetkisine sahiptir. JRC tarafından geliştirilen metodoloji, 11 Mart 2024'te kabul edilen Komisyon Yetkilendirilmiş Kararında yer almaktadır.

Komisyon, insan tüketimine yönelik su için önem arz eden madde ve bileşikleri ele alan bir ilk izleme listesi oluşturdu. İzleme listesi, her bir madde ve bileşik için bir kılavuz değeri ve gerektiğinde olası bir analiz yöntemini belirtir.

Komisyon, mikroplastiklerin bu izleme listesine dahil edilmesi amacıyla bir metodoloji oluşturmuştur. Üye Devletlerin daha sonra Komisyon Yetki Verilen Kararında belirtilen JRC metodolojisini kullanarak izleme gerekliliklerini uygulamaya koymaları gerekecektir.

Kaynak

JRC