Holokost Kurbanlarını Anma Günü

27 Ocak 2023 17:59 Yaşam
resimler-haber/Holoskop_moren_haber.webp
google news

UNESCO, çevrimiçi antisemitizmle mücadele için yoğunlaştırılmış toplu çaba çağrısında bulundu.  27 Ocak Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü münasebetiyle UNESCO, sosyal medya şirketlerini antisemitizme ve çevrimiçi Holokost'un inkarına ve çarpıtmasına karşı mücadelelerini yoğunlaştırmaya çağırıyor. Örgüt, kilit bir ilk adım olarak Meta ve Tik-Tok ile ortaklıklar kurmuştur, ancak daha yapılması gereken önemli işler vardır.

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, "Yaşananların, olanlara tanıklık edebilecek daha az kişinin olduğu bir dünyaya girerken, sosyal medya şirketlerinin yanlış bilgilendirmeyle mücadele etme ve antisemitizm ve nefretin hedef aldığı kişileri daha iyi koruma sorumluluğunu üstlenmesi zorunludur" dedi.

Denetleme ve eğitim yoluyla çevrimiçi eyleme geçin

Holokost'tan yaklaşık 80 yıl sonra, antisemitizm, nefret söylemi ve soykırımcı ideolojilerin büyümesini kontrol etmek için daha fazla uyanıklık gerekiyor. Kullanıcıları ve güvenceleri güçlendirmeye yönelik artan çabaların yanı sıra, atılan tüm adımların uluslararası ifade özgürlüğü ve insan hakları standartlarına uygun olmasını sağlamak da kritik öneme sahiptir.

Buna paralel olarak UNESCO ve Dünya Yahudi Kongresi, Holokost'un tarihi ve mirası hakkında çevrimiçi kaynaklar geliştirdiler ve bu kaynaklar artık onu reddeden ve çarpıtan içeriğin yayılmasına karşı Meta ve TikTok tarafından kullanılıyor.

Bu platformların kullanıcıları, kaynağın güvenilirliğini sağlamak için Holokost içeriğine baktıklarında uyarılır ve onaylı içeriğe sahip bir web sitesini ziyaret ederek gerçekler hakkında daha fazla bilgi edinmeleri için teşvik edilir. AboutHolocaust.org sitesini geçen yıl 180 ülkede 3.426.436 kullanıcı ziyaret etti.

Özellikle Telegram ve Twitter'da endişe verici rakamlar

Ne yazık ki, antisemitizm ve Holokost'un inkarı ve çarpıtılması tüm platformlarda çoğalmaya devam ediyor ve rakamlar endişe verici. 2022 yılında Birleşmiş Milletler ile birlikte yayınlanan UNESCO araştırması, Holokost konulu sosyal medya paylaşımlarının ortalama %16'sının tarihi tahrif ettiğini ve bu oranın hiç moderasyona uğramayan Telegram'da %49'a çıktığını tespit etti.

Twitter'da, 2022'de, Holokost'la ilgili sosyal medya gönderilerinin %17'si tarihi tahrif etti. Ancak yıl sonunda şirkette yaşanan çalkantıdan sonra durum oldukça kötüleşti. Kasım 2022'de UNESCO için toplanan verilere göre, Yahudi karşıtı içerik seviyelerinde önemli bir artış oldu ve aşağılayıcı terimlerin kullanımında bir yıl öncesine göre %23'lük bir artış oldu.

UNESCO, çocuklara Holokost'u öğretmek için okullarda da faaliyet gösteriyor

UNESCO ayrıca Holokost ve soykırım eğitimini teşvik etmek için dünya çapında programlar uygulamaktadır. Şubat 2023'te UNESCO ve ABD Holokost Anı Müzesi, 10 ülkede iddialı Holokost ve soykırım eğitim projeleri geliştirmek için Brezilya, Kamboçya, Kolombiya, Ekvador, Yunanistan, Hindistan, Fas, Nijerya, Ruanda ve Sırbistan'daki eğitim bakanlığı yetkililerini eğitecek.

2023'te, Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeki UNESCO Soykırım Eğitimi Kürsüsü ve ortakları, okullardaki antisemitizmi ele almaları için Amerika Birleşik Devletleri'ndeki öğretmenleri, müfettişleri ve müdürleri eğitmeye başladı. UNESCO'nun Avusturya, Belçika, Kanada, Hırvatistan, Fransa, İtalya, İspanya gibi ülkelerde eğitim yoluyla antisemitizmi ele almak için Üye Devletlerle birlikte çalışacağı ve Birleşik Krallık ve Latin Amerika'daki faaliyetlerimizi sürdüreceği küresel eylemler yılıdır.

Kaynak
UNESCO