Güneş Enerjisi Uyduları İçin Bir Ömür Stratejisi

11 Nisan 2022 18:16 Bilim
resimler-haber/An_end-of-life_strategy_for_solar_power_satellites.webp
google news

Güneş enerjisi uyduları (SPS), şimdiye kadar yörüngeye oturtulmuş en büyük insan yapımı yapılar olacak, bu nedenle nasıl imha edilmeleri gerektiğini düşünmek önemlidir. Güneş enerjisi uyduları, enerjiyi Dünya'ya, Ay'a veya diğer gezegenlere ışınlamadan önce bol miktarda güneş ışığını yakalamak için 7/24 Güneş'le yüzleşebilir. Şimdiye kadar yörüngeye yerleştirilmiş en büyük insan yapımı yapılar olacaklardı.

Bu uydular büyük olasılıkla robotlar kullanılarak yörüngede inşa edileceklerinden, faydalı ömürlerinin sonuna ulaştıklarında, onları ayrı parçalarına indirmek için ters işlem kullanılabilir.

Frazer Nash Danışmanlığın, Açık Alan İnovasyon Platformu (OSIP ) aracılığıyla sunulan fikirlerine dayanarak, bir SPS'nin kullanım ömrünün sonuna ulaşmasına neden olacak bozulma mekanizmalarını araştıracak ve kurucu modüllerin olası durumunu belirleyecektir. Bu bilgiyi kullanarak araştırmacılar, modüllerin veya malzemelerin nasıl geri dönüştürülebileceğini düşüneceklerdir.

Frazer-Nash Danışmanlık’tan bir ekip, bu parçaların yeni uygulamalar için nasıl yeniden kullanılabileceğini veya ilk tasarımlarına bir geri dönüşüm stratejisinin nasıl dahil edilebileceğini araştırıyor.

Frazer-Nash Danışmanlık'tan Ben Turner, "Uzay endüstrisinde hizmetten çıkarma, geleneksel olarak ömrünün sonunda bir uyduyu yörüngede bırakmak anlamına geliyordu - bu, uzay enkazıyla ilgili büyüyen bir soruna yol açıyor" diyor. "Güneş enerjisi uyduları, geliştirme yaşam döngülerinde hala çok erken bir aşamada ve bu çalışma, kullanımdan kaldırmaya yönelik sürdürülebilir yaklaşımların tasarımlara 'pişirilmesi' için bir fırsat sunuyor."

Turner devam ediyor: " ESA Discovery finansmanı, uzay tabanlı güneş enerjisinin sürdürülebilir ve sorumlu bir şekilde geliştirilmesini sağlamak için mimari ve tasarım seçimlerini erken bir aşamada etkilemeye başlayabileceğimiz anlamına geliyor. Bu çalışma, gelecekte diğer uzay araçlarına fayda sağlayacak stratejileri belirleyebilir."

Projenin ESA teknik sorumlusu Advenit Makaya şunları ekliyor: "Bu etkinlik, dünya çapında odak noktası büyüyecek olan ve ESA Gündem 2025'te zaten bahsedilen önemli uzay sürdürülebilirliği konusunu ele alıyor. Bu nedenle, bu etkinlik, yörüngede servis ve uzay enkaz yönetimi konusunda Temiz Alan veya geri dönüşüm yeteneklerine de bakan Uzay Kaynakları Stratejisi gibi birkaç ESA ekibinin yaptığı çalışmalardır.”

Kaynak
ESA