Göçebe Oyunları

08 Eylül 2022 10:49 Spor
resimler-haber/göçebe_oyunları.webp
google news

Dünya Göçebe Oyunları, Orta Asya'daki geleneksel sporların ve Türk kültürü'nün yaşatılması amacıyla düzenlenen uluslararası yarışmadır.

Dünya göçebe oyunları 2014 yılından beri düzenlenmektedir. Renkli etkinlikler ve çekişmeli müsabakalarla geleneksel spor ve kültürlerin icra edildiği etkinlik; ziyaretçilerini unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sporlar ve kültürlerden izler taşıyan keyif dolu bir yolculuğa çıkarmaktadır.

Farklı ülkeleri temsil eden yüzlerce sporcunun kazanmak için azim ve kararlılıkla mücadele ettiği oyunlarda; ülkelere özgü geleneksel etkinlikler, lezzetler ve yaşam ritüelleri de başrol oynamaktadır.

2022 yılında Dünya Göçebe Oyunlarının 4.sü 29 Eylül-2 Ekim tarihlerinde İznik-Bursa’da gerçekleştiriliyor.

102 ülkeden 3000’den fazla sporcunun katılacağı 4. Dünya Göçebe Oyunları 40 farklı spor dalında gerçekleştiriliyor.

Kuvvet, hız, dayanıklılık, cesaret ve yaşama gücünü tek bir sporda birleştiren Mas Güreşleri, miskete benzeyen dokuz taş ile oynanan zeka oyunu Korgol ve nesilden nesle aktarılan aşık oyunları da Dünya Göçebe Oyunları’nda yer alıyor.

Dünya Göçebe Oyunları, Kırgızistan'ın önerisiyle ilk kez 2014'te gerçekleşmiş ve daha sonra 2016 ve 2018 yıllarında olmak üzere 3 kez Kırgızistan’da gerçekleştirilmiştir. 2 yılda bir yapılan Dünya Göçebe Oyunları’nın 4.sü COVID-19 pandemisi nedeniyle 2022'e ertelenmişti

Kaynak
GSB