Geleceğimizin Güçlenmiş İletişime İhtiyacı Var

27 Haziran 2022 20:04 Çevre
resimler-haber/EMBCP_VLIZ-.webp
google news

Avrupa'daki Deniz Bilimleri İletişimi (MSC) eylemlerinin en son durumuna, etkisine, görünürlüğüne ve geleceğine ışık tutmak için, Avrupa tarafından geliştirilen Geleceğin Bilim Özeti “Avrupa'da Deniz Bilimi İletişimi: ileriye giden bir yol” Avrupa Denizcilik Kurulu İletişim Paneli (EMBCP) ve 80 Avrupalı ​​uzman, 1861 öğrenci ve 23 Avrupa Denizcilik Kurulu (EMB) Üyesi kuruluş arasında yapılan anketlerle desteklenmektedir.

Yeni Okyanus zorlukları ve fırsatları, gelişmiş denizcilik ve çözüm odaklı bilim iletişimine duyulan ihtiyacı artırıyor. Kapasitesini güçlendirmek, özel eğitim programları geliştirmek, paydaşlarla daha derin ve daha geniş işbirliği ve BM Okyanus Bilimi On Yılı (2021-2030) ve AB'nin Misyonu: Okyanus ve Sularımızı Restore Etme ile yakın etkileşimin yanı sıra kritik öneme sahiptir. Bunlar, 80 Avrupalı ​​uzman, 1861 öğrenci ve 23 Avrupa Denizcilik Kurulu Üyesi kuruluş arasında yapılan bir anketin ana sonuçlarıdır.

Önümüzdeki on yılda, deniz bilimi iletişimi, daha fazla Okyanus okuryazarlığı ve sürdürülebilir bir toplum elde etmek için kritik hale gelecektir. “Okyanusun üzerimizdeki etkisini ve Okyanus üzerindeki etkimizi bilmek ve anlamak, sürdürülebilir bir şekilde yaşamak ve hareket etmek için çok önemlidir. Flanders Deniz Enstitüsü sözcüsü ve koordinatör yazar Jan Seys, anketlerden birinin yanıtlayıcısından, dünyanın Okyanus bilgisini paylaşarak, üzerinde yaşadığımız gezegeni korumak için küresel bir Okyanus hareketi oluşturmaya kararlıyız” diyor. Deniz kaynaklarının kullanımı ile deniz koruma arasındaki gelecekteki çatışmalar, uzmanlar tarafından açıklanması gereken ve uzman olmayanlar tarafından anlaşılabilecek çözümler gerektirecektir. Zorluklar ve fırsatlar okyanusu, bilimsel yayılım ve özel iletişim için içerik üretiminde bir artış gerektirir.

“Plastikler”, “iklim değişikliği” ve “deniz seviyesinin yükselmesi” gibi konularda artan farkındalık, okyanusun artık medyada eskisinden daha görünür olduğu algısını körükledi. Üç anketin sonuçlarına dayanarak hem uzmanlar (%92) hem de öğrenciler (%90) deniz bilimi iletişiminin gelecekte daha da önemli hale geleceğini belirtmektedirler.

Avrupa Denizcilik Kurulu İletişim Paneli Avrupa'da bilim iletişimi kapasitesinin ve etkisinin güçlendirilmesini önermektedir.

Avrupa Denizcilik Kurulu tarafından yayınlanan Gelecek Bilim Özeti "Avrupa'da Deniz Bilimi İletişimi: ileriye giden bir yol", dört ana öncelikli eylemi vurgulamaktadır:

1. Bazı okyanus haberlerinin neden dikkatlerini çektiği sorulduğunda, öğrencilerin %47'si “çünkü korkutucu ve gelecek için beni endişelendiriyor” yanıtını verdi. Okyanus haberlerindeki bu 'olumsuz önyargı', çözümler ve fırsatlar sağlayarak daha iyimser bir bakış açısıyla dengelenmelidir. Uluslararası Okyanus Okuryazarlığı hareketini şekillendiren iletişim temel çizgisi bu amaca hizmet edebilir ve Okyanus için daha fazla yönetim yaratmak için “her vatandaşın Okyanusun onlar üzerindeki etkisini ve Okyanus üzerindeki etkilerini anlaması gerektiğini” belirtir. Deniz bilimi iletişimcileri gerçeklere bağlı kalmalı, aynı zamanda Okyanus hakkında olumlu hikayeler tanıtmalı ve Okyanus biliminin topluma katma değerini vurgulamalıdır.

2. Gelecekteki deniz bilimi iletişim ihtiyaçlarıyla başa çıkabilmek için, Okyanus araştırma kurumlarının ve fon sağlayıcılarının, ek fonlar ve insan kaynakları ile bilim iletişim çabalarını daha fazla kabul etmeleri, bunlara değer vermeleri ve güçlendirmeleri gerekmektedir. Bugün, tüm bilim kurumları, iletişim görevlerine adanmış personele sahip olmanın öneminin farkındadır ve hepsi, kendini işine adamış personel bulundurmak için büyük çaba sarf etmektedir. Bununla birlikte, çoğu durumda, iletişim personeli işgücünün %5'inden daha azdır. Avrupa Deniz Kurulu İletişim Paneli, deniz bilimi kurumlarının personel zamanlarının en az %10'unu deniz bilimi iletişimine ayırmasını tavsiye etmektedir.

3. Deniz bilimi iletişiminde, uzmanlığı daha iyi paylaşmak ve birbirinden öğrenmek için birçok büyüme fırsatı vardır. Diğer bilim iletişimcileri ve diğer alanlardaki iletişimciler ile bağlantılar geliştirilmelidir. Özel eğitim programları ve etkinlikleri (örneğin CommOCEAN konferansları https://commocean.org/) hem deniz bilimciler hem de diğer deniz bilimi iletişim paydaşları için daha da geliştirilmelidir. Bir deniz bilimi iletişim platformu veya veri tabanı paylaşımı uzmanlığı ve kaynakları bugün mevcut değildir, ancak beceri ve fikir alışverişini teşvik edebilir. Bu gelişmiş bağlantı, başarılı geleneksel yöntemleri (hikaye anlatımı, uygulamalı etkinlikler, sanat, görseller, vb.) görünür, merak ve bilgi açlığını uyandırmak ve daha geniş bir kitleyle aktif olarak bağlantı kurmak içindir.

4. Son olarak, bunu gerçekleştirmek için mükemmel bir an. Tüm Okyanus topluluğu, Birleşmiş Milletler Okyanus Sürdürülebilir Kalkınma için Okyanus Bilimi On Yılı (2021-2030) ve 'AB Misyonu: Okyanuslarımızı ve sularımızı geri yükleyin' çatısı altında işbirliği yapmalıdır, her ikisi de deniz bilimi iletişimini geliştirmek için benzersiz fırsatlardır. Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündeminin hedefleri.

Görsel: VLIZ
Kaynak
EMB
Connect Black Sea