Eşitliğe Giden Yollar

15 Temmuz 2023 12:16 Gündem
resimler-haber/Moren_Haber_Eşitliğe_Giden_Yollar.webp
google news

BM Kadın Birimi-UNDP, "Eşitliğe Giden Yollar: Kadınların Güçlenmesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine İlişkin İkiz Göstergeler" adlı ortak Raporu yayınlayacak.

BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadınları Güçlendirme Kuruluşu (UN Women) ve BM Kalkınma Programı (UNDP), 18 Temmuz 2023 tarihinde Ruanda'nın Kigali kentinde "Eşitliğe Giden Yollar: Kadınların Güçlenmesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine İlişkin İkiz Endeksler" başlıklı ortak Raporu başlatacak. Rapor, kadınların karşılaştığı küresel zorlukları vurguluyor ve hedeflenen müdahaleler ve politika reformları için bir yol haritası sunuyor.

 Rapor iki endeks sunuyor: Kadının Güçlenmesi Endeksi (WEI) kadınların seçim yapma gücünü ve özgürlüklerini ölçerken, Küresel Cinsiyet Eşitliği Endeksi (GGPI) insani gelişmenin temel boyutlarında cinsiyet eşitsizliklerini değerlendiriyor. Bu endeksler bir arada, ülkelerin toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamada kaydettiği ilerlemenin kapsamlı bir değerlendirmesini sunar.

 Bugün kadınların güçlenmesinin düşük olması ve büyük toplumsal cinsiyet uçurumları olağan hale geldi. Kadınların ve kızların yüzde 1'inden azı, kadınların güçlenmesinin yüksek olduğu ve cinsiyetler arası küçük bir farkın olduğu bir ülkede yaşıyor. Küresel olarak, WEI tarafından ölçüldüğü üzere, kadınlar tam potansiyellerinin ortalama yalnızca yüzde 60'ını elde etme yetkisine sahiptir ve GGPI tarafından ölçüldüğü üzere, temel insani gelişme boyutlarında kadınlar erkeklerden ortalama olarak yüzde 28 daha azını başarmaktadır.

Bu eşitsizlikler sadece kadınların refahı ve ilerlemesi için değil, aynı zamanda insanlığın ilerlemesi için de zararlıdır.

Hedefi Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SDG'ler) doğru ilerlemeyi hızlandırmak olan Eylül ayındaki küresel Birleşmiş Milletler Zirvesi'ne giden yolda, ikiz göstergeler, SDG'lere ulaşmak için gerekli hayati kanıtları sağlıyor.

Buna sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin 5.si "Cinsiyet eşitliğini sağlayın ve tüm kadınları ve kız çocuklarını güçlendirin" de dahildir.

Hedef 5: “Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması Ve Kadın Ve Kız Çocukların Güçlendirilmesi”

5.1 Her yerde tüm kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü ayrımcılığı sona erdirin

5.2 İnsan ticareti, cinsel ve diğer sömürü türleri dahil olmak üzere, kamusal ve özel alanlarda tüm kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü şiddeti ortadan kaldırın

5.3 Çocuk, erken ve zorla evlilik ve kadın sünneti gibi tüm zararlı uygulamaları ortadan kaldırın

5.4 Kamu hizmetlerinin, altyapı ve sosyal koruma politikalarının sağlanması ve ulusal olarak uygun olduğu şekilde ev ve aile içinde ortak sorumluluğun teşvik edilmesi yoluyla ücretsiz bakım ve ev işinin tanınması ve değer verilmesi

5.5 Kadınların siyasi, ekonomik ve kamusal hayatın tüm karar alma süreçlerine tam ve etkili katılımını ve liderlik için eşit fırsatlar sağlamasını sağlamak

5.6 Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı Eylem Programı ve Pekin Eylem Platformu ve gözden geçirme konferanslarının sonuç belgeleri uyarınca üzerinde anlaşmaya varıldığı şekilde cinsel sağlık ve üreme sağlığı ve üreme haklarına evrensel erişimin sağlanması

5.A  Ulusal yasalara uygun olarak, kadınlara ekonomik kaynaklarda eşit haklar vermenin yanı sıra arazi ve diğer mülk türleri, mali hizmetler, miras ve doğal kaynaklar üzerinde mülkiyet ve kontrole erişim hakkı verecek reformları üstlenmek

5.B Kadınların güçlendirilmesini teşvik etmek için, özellikle bilgi ve iletişim teknolojisi olmak üzere, kolaylaştırıcı teknolojinin kullanımını artırmak

5.C Toplumsal cinsiyet eşitliğinin desteklenmesi ve tüm kadınların ve kız çocuklarının her düzeyde güçlendirilmesi için sağlam politikalar ve uygulanabilir mevzuatın kabul edilmesi ve güçlendirilmesi

 

Tanımı

BM, 70 yıl önce kuruluşundan bu yana, özellikle toplumsal cinsiyet eşitliğinin desteklenmesine ve kadınların güçlendirilmesine adanmış ana küresel hükümetler arası organ olan Kadının Statüsü Komisyonu'nun kuruluşundan bu yana toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletmede önemli sonuçlar elde etti. Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Sözleşme (CEDAW) ve Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu gibi çeşitli dönüm noktası niteliğindeki anlaşmaların kabul edilmesi.

Eylül 2011'de düzenlenen 66. Genel Kurul Oturumu Genel Müzakeresi vesilesiyle, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri BAN KI-MOON, “Biz Halklar” Raporunda, toplumsal cinsiyet eşitliğinin kalkınma ilerlemesinin itici gücü olarak hayati rolünü vurguladı. , diğerlerinin yanı sıra, kalıcı sosyal, ekonomik ve politik eşitsizlikler nedeniyle kadınların potansiyelinin tam olarak gerçekleştirilemediğini kabul ederek.

Cinsiyet eşitsizlikleri her toplumda hala derin köklere sahiptir. Kadınlar, insana yakışır işlere erişim eksikliğinden muzdariptir ve mesleki ayrım ve cinsiyete dayalı ücret farklarıyla karşı karşıyadır. Çoğu durumda, temel eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimleri engelleniyor ve şiddet ve ayrımcılığa maruz kalıyorlar. Siyasi ve ekonomik karar alma süreçlerinde yeterince temsil edilmiyorlar.

Bu zorlukları daha iyi ele almak ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularında BM faaliyetlerine liderlik edecek ve koordine edecek tek bir itici güç belirlemek amacıyla UN Women 2010 yılında kurulmuştur.

UN Women, kalkınma, insan hakları, insani yardım ve barış ve güvenliğin ortakları ve yararlanıcıları olarak kadınlara ve kız çocuklarına yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılması, kadınların güçlendirilmesi ve kadın-erkek eşitliğinin sağlanması için çalışıyor.

Kadınların hayati rolü ve sürdürülebilir kalkınmanın tüm alanlarına tam ve eşit katılım ve liderlik ihtiyacı, İstediğimiz Gelecek'te (paragraf 236-244) ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri için Açık Çalışma Grubu Önerisinde yeniden teyit edildi. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri için Açık Çalışma Grubu Önerisi. Önerilen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 5 bunu ele alır ve "Cinsiyet eşitliğini sağlayın ve tüm kadınları ve kız çocuklarını güçlendirin" ifadesini korur.

Kaynak

UN Women