AB, Ozon Tabakasına Zarar Veren Kimyasalların Kullanımını Aşamalı Olarak Durdurmaya Devam Ediyor

18 Eylül 2023 22:49 Çevre
resimler-haber/EEA_ozon.webp
google news

Avrupa Çevre Ajansı (EEA) tarafından Dünya Ozon Günü arifesinde yayınlanan yeni veriler, Avrupa Birliği'nin (AB) 2022'de AB hedefine ve ozon tabakasını incelten maddelerin kullanımının aşamalı olarak durdurulmasına yönelik küresel kararlılığa yönelik olumlu ilerlemeyi sürdürdüğünü gösteriyor. 2022 yılında AB Üye Devletlerinin bu maddelerin üretimi ve kullanımı, imha edilen ve ihraç edilen miktarlardan daha düşüktü.

EEA'nın ozon tabakasını incelten maddelerin tüketimine ilişkin göstergesi, AB'nin Montreal Protokolü kapsamındaki taahhüdü doğrultusunda bu kimyasalların kullanımını aktif olarak aşamalı olarak kaldırmaya devam ettiğini göstermektedir. Ozon tüketen maddeler (ODS), soğutucu akışkanlarda, polimerlerde, farmasötiklerde ve tarım kimyasallarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

2022 verileri, AB'deki ODS tüketiminin negatif olduğunu gösteriyor (-3.623 metrik ton). ODS'nin negatif tüketimi istatistiksel olarak bu maddelerin üretilen veya ithal edilenden daha fazlasının imha edildiği veya ihraç edildiği anlamına gelir.

Güncellenen veriler, 1987 yılında Ozon Tabakasını İncelten Maddelere İlişkin Montreal Protokolü'nün imzalanmasını anmak için her yıl 16 Eylül'de kutlanan Uluslararası Ozon Tabakasını Koruma Günü öncesinde yayınlanıyor.

Ozon tabakasını incelten maddelerin kullanımının durdurulması, Dünya atmosferindeki ozon tabakasının korunması açısından çok önemlidir. Ozon tabakası, güneşin çevre ve insan sağlığı açısından tehlike oluşturabilecek ultraviyole ışınlarını absorbe etmesi nedeniyle önemli bir işlev görüyor.

Montreal Protokolü

1989 yılında Ozon Tabakasını İncelten Maddelere İlişkin Montreal Protokolü yürürlüğe girdi. Amacı, ozon tüketen maddelerin (ODS) üretimini aşamalı olarak ortadan kaldırarak stratosferik ozon tabakasını korumaktır. Protokol, kloroflorokarbonlar (CFC'ler), halonlar, karbon tetraklorür (CTC), 1,1,1-Trikloroetan (TCA), hidrokloroflorokarbonlar (HCFC'ler), hidrobromoflorokarbonlar (HBFC'ler), bromoklorometan (BCM) ve metil bromür (MB), bunların tümü 'kontrollü maddeler' olarak anılır.

Montreal Protokolü, hidroflorokarbonları (HFC'ler) düzenlemek üzere Ekim 2016'da Ruanda'nın Kigali kentinde değiştirildi. CFC'lerin yerine kullanılan HFC'ler güçlü sera gazlarıdır ve üretimleri ve tüketimleri son on yılda önemli ölçüde artmıştır. Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler önümüzdeki otuz yılda HFC'lerin üretim ve tüketimini azaltma taahhütlerinde bulundular.

Avrupa Komisyonu, Nisan 2022'de revize edilmiş AB Ozon Yönetmeliği için bir teklif yayınladı. Yeni düzenleme, 2050 yılına kadar 180 milyon ton CO2 eşdeğerinin ve 32.000 ton ozon tüketme potansiyeli (ODP) emisyonunun önlenmesine olanak tanıyacak.

Kaynak

EEA

Resim: Flickr'da Stuart Rankin