Dönüşüme Giden Üç Yol

17 Haziran 2022 20:45 Sağlık
resimler-haber/ruh_sağlığı_who.webp
google news

Ruh sağlığına yönelik tutumları değiştirmeye odaklanan Dünya Sağlık Örgütü, yüzyılın başından bu yana dünya ruh sağlığına ilişkin en büyük incelemesini yayınladı. Ayrıntılı çalışma, ruh sağlığının dönüştürülmesinde dünyayı destekleme hırsı olan hükümetler, akademisyenler, sağlık profesyonelleri, sivil toplum ve diğerleri için bir plan sunuyor.

Ruh sağlığı sorunları olan kişilere yönelik damgalama, ayrımcılık ve insan hakları ihlalleri her yerde topluluklarda ve bakım sistemlerinde yaygındır; 20 ülke hala intihar girişimini suç sayıyor. Ülkeler arasında, akıl sağlığı açısından en büyük risk altında olanlar ve aynı zamanda yeterli hizmet alma olasılıkları en düşük olanlar, toplumdaki en yoksul ve en dezavantajlı kesimdir.

COVID-19 pandemisinden önce bile, ihtiyacı olan insanların sadece küçük bir kısmı etkili, uygun fiyatlı ve kaliteli ruh sağlığı hizmetlerine erişebiliyordu. Örneğin, dünya çapında psikozu olanların %71'i ruh sağlığı hizmeti almamaktadır. Psikozu olan kişilerin %70'inin yüksek gelirli ülkelerde tedavi gördüğü bildirilirken, düşük gelirli ülkelerde psikozlu kişilerin sadece %12'si ruh sağlığı hizmeti almaktadır. Depresyon için, hizmet kapsamındaki boşluklar tüm ülkelerde geniştir: yüksek gelirli ülkelerde bile, depresyonu olan kişilerin yalnızca üçte biri resmi ruh sağlığı hizmeti almaktadır ve depresyon için asgari düzeyde yeterli tedavinin, yüksek gelirli ülkelerde %23 ile düşük ve orta gelirli ülkelerde %3 arasında değiştiği tahmin edilmektedir.

Mevcut en son kanıtlara dayanarak, iyi uygulama örneklerini sergileyerek ve insanların yaşanmış deneyimlerini dile getiren DSÖ'nün kapsamlı raporu, değişime neden ve nerede en çok ihtiyaç duyulduğunu ve bunun en iyi nasıl başarılabileceğinin altını çiziyor. Ruh sağlığına verilen değeri ve bağlılığı derinleştirmek, ruh sağlığını etkileyen ortamları yeniden şekillendirmek ve insanların ruh sağlığına önem veren sistemleri güçlendirmek için tüm paydaşları birlikte çalışmaya çağırır.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Herkesin hayatı, zihinsel sağlık sorunu olan birine dokunur. İyi bir zihinsel sağlık, iyi bir fiziksel sağlığa dönüşür ve bu yeni rapor, değişim için ikna edici bir durum ortaya koymaktadır. Akıl sağlığı ve halk sağlığı, insan hakları ve sosyoekonomik kalkınma arasındaki ayrılmaz bağlar, ruh sağlığında politika ve uygulamanın dönüştürülmesinin her yerde bireyler, topluluklar ve ülkeler için gerçek, önemli faydalar sağlayabileceği anlamına gelir. Akıl sağlığına yapılan yatırım, herkes için daha iyi bir yaşam ve geleceğe yapılan bir yatırımdır.”

DSÖ'nün Ruh Sağlığı ve Madde Kullanımı Departmanı Direktörü Dévora Kestel değişim çağrısında bulundu: “Her ülkenin kendi nüfusu için daha iyi bir ruh sağlığına yönelik anlamlı ilerlemeler kaydetmesi için bolca fırsatı var. Daha güçlü ruh sağlığı politikaları ve yasaları geliştirmek, ruh sağlığını sigorta planlarına dahil etmek, toplum ruh sağlığı hizmetlerini geliştirmek veya güçlendirmek ya da ruh sağlığını genel sağlık hizmetlerine, okullara ve hapishanelere entegre etmek olsun, bu rapordaki birçok örnek, büyük stratejik değişikliklerin yapabileceğini göstermektedir. "

Rapor, tüm ülkeleri 2013-2030 Kapsamlı ruh sağlığı eylem planını uygulamalarını hızlandırmaya çağırıyor. Ruh sağlığına yönelik tutumları değiştirmeye, ruh sağlığına yönelik riskleri ele almaya ve ruh sağlığına yönelik bakım sistemlerini güçlendirmeye odaklanan üç “dönüşüme giden yol” olarak gruplanan eylem için çeşitli önerilerde bulunur.

 

Bunlar:

1 Akıl sağlığına verdiğimiz değeri ve bağlılığı derinleştirin.

2 Evler, topluluklar, okullar, işyerleri, sağlık hizmetleri ve doğal ortamlar dahil olmak üzere ruh sağlığını etkileyen ortamları yeniden şekillendirin.

3 Ruh sağlığı bakımının nerede, nasıl ve kim tarafından verildiğini ve alındığını değiştirerek ruh sağlığı bakımını güçlendirin.

Kaynak
WHO