Dizel Motorlar Hidrojenle Çalışabilecek

22 Ekim 2022 22:23 Çevre
resimler-haber/Hidrojen_enjektörü.webp
google news

Yakın zamanda Hidrojen Enerjisi dergisinde yayınlanan bir bilimsel makalede araştırmacılar orijinal dizel enjektörlü motora bir hidrojen enjektörü ekleyerek araba boyutunda bir motordan elde ettikleri sonuçları paylaştılar. Sidney'deki New South Wales Üniversitesi'ndeki mekanik ve imalat mühendisliği profesörü Sanghoon Kook ve meslektaşları tarafından yapılan çalışmada dizelden dönüştürülen hibrit motor, en iyi performansında yalnızca daha az karbondioksit emisyonuna sahip olmakla kalmadı, aynı zamanda yüzde 13 daha verimliydi. Araştırmacılar, dizel motorları yakıt olarak yüzde 90 hidrojenle çalışacak ve yüzde 86 daha az karbon yayacak şekilde yenilediler.

Araştırmacılar, motorun krank milinin pistonuna göre belirli bir konumuyla çakışacak şekilde motora hidrojen enjeksiyonunu hassas bir şekilde zamanlayarak bu sorunu çözdüler. Bu, motordaki dizel-hidrojen karışımını ve nasıl yandığını kontrol ederek nitrojen oksit emisyonlarını azaltır.

Araştırma ekibi, teknolojiyi önümüzdeki iki yıl içinde ticarileştirmeyi umuyor. İlk olarak maden sahalarında ve borulu hidrojen hatlarının halihazırda mevcut olduğu diğer endüstriyel yerlerde kullanmayı planlıyorlar.

Hidrojenle çalışan araçlar, fosil yakıtlarla çalışanlardan çok daha fazla enerji verimlidir ve yalnızca su buharı ve sıcak hava yayarlar. Ancak bu araçlar, motorlarını sürmek için yakıt hücreleri adı verilen özel pil benzeri cihazlara ihtiyaç duyar.

Kamyonlar, trenler, gemiler, çiftlik ve inşaat ekipmanlarının tümü bugün dizel kullanıyor. Araştırmacılar, mevcut dizel motorların birkaç ay içinde yeni hibrit sisteme uyarlanacağını söylüyor.

Hidrojen ekonomisi, onlarca yıllık heyecan ve beklentinin ardından son yıllarda hız kazandı. Hidrojen temiz ve enerjisi yoğun bir yakıttır, ancak yalnızca yenilenebilir elektrik yardımıyla suyu bölerek üretildiğinde gerçekten sürdürülebilirdir. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler ve endüstriler, son zamanlarda yeşil hidrojen üretimini hızlandırmak için hedefler belirledi.

Kaynak
Makale: Xinyu Liu ve ark. Güçlendirilmiş bir tek silindirli sıkıştırma ateşlemeli motorda hidrojen ana yakıtı ve dizel pilot yakıtının doğrudan enjeksiyonu, International Journal of Hydrogen Energy , 2022.

Anthropocene