COVID-19 Testi Pozitif Çıkarsa Ne Yapmalısınız?

23 Aralık 2021 12:42 Sağlık
resimler-haber/covid-19-micron-variant-UN0500155_0_moren_haber.jpg
google news

COVID-19 enfeksiyonları yeniden artıyor, bu nedenle kendi testinizin pozitif çıktığını görebilirsiniz.

Birçok ülkede dolaşan yüksek derecede bulaşıcı Omicron varyantı ile enfeksiyonlar yeniden yaygınlaşıyor ve aşılanmış kişiler hafif enfeksiyonlara duyarlı olabilir.

Önlem almak ve enfekte olursanız harekete geçmeye hazır olmak önemlidir.

Yapmanız gerekenler:

Ateşiniz, öksürüğünüz veya başka semptomlarınız varsa, COVID-19 olabilir. Çoğu insanın hafif hastalığı vardır ve evde iyileşebilir.

Eğer hastaysan:

Belirtilerinizi takip edin.

Acil belirtileriniz olursa (nefes alma zorluğu dahil), 112'yi arayın.

COVID-19 olduğunuzu kime söylemelisiniz?

Yakın zamanda iletişim halinde olduğunuz herkese COVID-19 testinin pozitif çıktığını söylemek isteyeceksiniz.

Semptomlar gösterdiğiniz zaman bulaştırıcı durumundasınız. Semptomları göstermeden iki gün öncesine kadar koronavirüsü yaymak mümkündür.

Uzmanlar yakın temaslıları, bulaşıcı olduğunuz sırada 15 dakika veya daha fazla ve bir buçuk metre yakınınızda bulunan kişiler olarak tanımlar.

COVID-19'unuz nasıl doğrulanır?

Eğer maruz kaldıysanız (veya maruz kalmış olabileceğinizden şüpheleniyorsanız) kendinizi COVID-19 için test etmelisiniz. Ayrıca belirtiler gösterip göstermediğinizi de test etmelisiniz.

COVID-19 için iki tür test vardır: bunlar hızlı ve laboratuvar testleridir. Hızlı testler size 15 dakikada sonuç verebilir ve bir olaydan hemen önce durumunuzu belirlemeye çalışıyorsanız faydalı olabilir. Ancak, özellikle asemptomatikseniz, laboratuvar testlerine kıyasla yanlış negatif sonuç verme olasılıkları daha yüksektir.

Daha da iyisi, daha anlamlı sonuçlar elde etmek için bir PCR testi yaptırın. Laboratuvar testleri, virüsün genetik materyalini tanımlayabilir, bu nedenle PCR, viral testlerde altın standart olarak bilinir.

Covid-19'u çocuğunuza nasıl anlatırsınız?

Sonuç pozitifse COVID-19’a neden olan virüs için, COVID-19 aşı durumunuzdan bağımsız olarak başkalarını korumak için aşağıdaki adımları atın:

Evde İzole olun ve en az 10 gün süreyle diğerlerinden uzak izole kalın.

Herhangi bir semptomunuz yoksa yine de en az 10 gün evde izole olmalısınız.

Semptomlar geliştirirseniz, semptomlar başladıktan sonra en az 10 gün kendinizi tecrit etmeye devam edin.

Çoğu insan COVID-19 hastalığını hafif geçirir ve tıbbi bakım olmadan evde iyileşebilir.

Yaşlı bir yetişkin olmanız veya altta yatan tıbbi durumlarınız olması nedeniyle çok hastalanma olasılığınız daha yüksekse veya belirtiler kötüleşirse, mümkün olan en kısa sürede sağlık uzmanınıza başvurun.

Evde Ne Yapabilirim?

Ağrı ve ateşin giderilmesi: COVID-19, grip gibi kas ağrılarına, ateşe ve titremeye neden olabilir. Asetaminofen gibi reçetesiz satılan ilaçları alarak bu semptomların rahatsızlığını hafifletebilirsiniz.

Hidrasyon: Bol su için. İsterseniz, hidrasyonu destekleyen elektrolit açısından zengin gibi içeceklerden de stok yapabilirsiniz.

Meyve ve sebzeler: Vücudunuz tükendiğinde, iyi bir besin dengesine sahip olmak ve sağlıklı, işlenmemiş yiyecekler yemek önemlidir.

Çorba: Beslenme uzmanlarına göre çorba, hasta olduğunuzda vücudunuzun ihtiyaç duyduğu sıvıları, vitaminleri, proteinleri, karbonhidratları ve diğer besinleri birleştirmenin harika bir yoludur.

Temel ihtiyaçlar için ücretsiz çevrimiçi teslimat hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

Mallarınızı çevrimiçi sipariş edin veya arkadaşlarınızdan veya ailenizden evinize gelip bırakmalarını isteyin. Size teslimat yapan kişiyle temasa geçmediğinizden emin olun.

COVID-19 testi pozitif çıkan ihtiyaç sahiplerine yiyecek yardımı yapılmaktadır.

Kaynak:

CDC

Üst Fotoğraf: UNICEF/UN0500155/Pastorelli

Alt Fotoğraf: UNICEF Viet Nam\Hoang Hiep