Cinsiyet Eşitliğini İlerletmek İçin Women4Ethical AI Uzman Platformu Başlatıldı

28 Nisan 2023 20:13 Gündem
resimler-haber/andy-kelly-Artificial_inteligence.webp
google news

Yapay zeka için küresel etik uygulaması çalışmaları doğrultusunda UNESCO, hükümetlerin ve şirketlerin kadınların her iki tasarımda da eşit şekilde temsil edilmesini sağlama çabalarını desteklemek için yeni bir işbirlikçi platform olan Women4Ethical AI ve yapay zekanın konuşlandırılmasını başlattı. Platformun üyeleri, UNESCO tavsiyesindeki tüm etik hükümlerin geliştirilmesine de katkıda bulunacaktır.

Dijital teknolojilerin günlük hayatı yeniden şekillendirdiği bir zamanda, kadınlar bu teknolojilerin araştırma ve tasarımında yeterince temsil edilmiyor, İhtiyaçları ve deneyimleri de tasarımcılar tarafından göz ardı ediliyor ve yapay zekayı eğitmek için kullanılan veriler genellikle kadınlara ve kız çocuklarına karşı önyargılı. Bugün, küresel olarak, kadınların ve kızların dijital teknolojiden temel amaçlar için nasıl yararlanılacağını bilme olasılıkları erkeklere göre %25 daha az, bilgisayarların nasıl programlanacağını bilme olasılıkları 4 kat daha az ve bir ICT patenti için başvurma olasılıkları 13 kat daha az.

Makine öğrenimi şirketlerinde teknik rollerde çalışanların yalnızca %20'si, dünya çapındaki yapay zeka araştırmacılarının %12'si ve profesyonel yazılım geliştiricilerin %6'sı kadındır.

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, "Yanlış analizlerden kaçınmak ve tüm insanlığın beklenti ve ihtiyaçlarını dikkate alan teknolojiler oluşturmak için AI'daki kadınların durumunu yeniden dengelemeye acil bir ihtiyaç var" dedi.

 Dünyanın dört bir yanından önde gelen 17 kadın yapay zeka uzmanı

Bu sorunu çözmek için UNESCO, Kasım 2021'de 193 Üye Devletin oybirliğiyle kabul ettiği, bu alandaki ilk küresel standart belirleme aracı olan Yapay Zeka Etiğine İlişkin Tavsiye Kararının merkezine cinsiyet eşitliğini koydu. AI politikalarını oluştururken devletler için somut bir yol haritası, AI'nın tüm yönlerine cinsiyetçi bir yaklaşım benimsemeyi planlıyor.

Bu hedefin uygulanmasını hızlandırmak için UNESCO, hükümetleri ve şirketlerin çabalarını desteklemek için ortak bir platform olan Women4Ethical AI'ı yarattı. Platform, dünyanın dört bir yanından akademi, sivil toplum, özel sektör ve düzenleyici kurumlardan 17 önde gelen kadın uzmanı bir araya getiriyor. Araştırmayı paylaşacaklar ve iyi uygulamalardan oluşan bir havuza katkıda bulunacaklar. Platform, ayrımcı olmayan algoritmalar ve veri kaynakları konusunda ilerleme sağlayacak ve kızları, kadınları ve yeterince temsil edilmeyen grupları yapay zekaya katılmaya teşvik edecek.

UNESCO'nun Sosyal ve İnsandan Sorumlu Genel Direktör Yardımcısı Gabriela Ramos, "Bu dinamik ve kendini adamış kadınlar ağıyla, UNESCO'nun Yapay Zeka Etiği Tavsiye Kararında belirtildiği gibi, Yapay Zeka konusunda kapsayıcı ve adil sonuçlar elde etmek için gerçek bir ilerleme kaydedeceğiz" dedi.

Shutterstock'ta Yapay Zeka ve Veri Bilimi Direktörü ve platformun eş başkanı Alessandra Sala "Yapay zeka yönetişim tartışmasının ön saflarına etik ve eşitliği yerleştirmeli ve insan haklarını, temel özgürlüğü ve insan onurunu korumak için bir araç olarak etik tavsiyeleri uygulamayı taahhüt etmeliyiz." dedi.

Kadınların yapay zeka yaşam döngüsünün her aşamasına dahil edilmesini ve güçlendirilmesini sağlamak için önerilen araçlar arasında bütçe tahsisleri ve araştırma, akademi ve girişimcilik alanlarında kadınlara destek sağlanması yer alıyor.

Önyargılı Veriler ayrımcı Sonuçlara yol açar

Yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesi, kullanılması ve konuşlandırılması, mevcut toplumsal cinsiyet önyargılarının çoğaltılması ve büyütülmesi ve yenilerinin yaratılması riskini taşır: verilerde, programlama ekiplerinde veya yaklaşımlarda çeşitlilik eksikliği, ayrımcı sonuçlar öneren önyargılı yapay zeka araçlarına yol açar. Bu sonuçlar, vatandaşların günlük yaşamını etkileyen önemli kararlar almak için kullanılır. Yanlı verilerin zararlı etkisine bir örnek, tıbbi teşhislerin yalnızca erkeklerden toplanan kanıtlara dayanmasıdır.

Kaynak
UNESCO
Photo: Andy Kelly on Unsplash