Brahms’a Adanmış Bir Konser

10 Mart 2024 20:22 Eğlence
resimler-haber/Iván_Fischer.webp
google news

Budapeşte Festival Orkestrası & Iván Fischer & Francesco Piemontesi

Gramophone dergisinin dünyanın en iyi 10 orkestrası arasında gösterdiği Budapeşte Festival Orkestrası ile Alman Klasik ve Romantik dönem repertuvarının önde gelen yorumcularından Francesco Piemontesi, Brahms’a adanmış bir konserle 52. İstanbul Müzik Festivali'nde yer alıyor.

Konserin hemen öncesinde "Brahms ve Macar Müziği" başlıklı sohbete davetlisiniz. Müzik yazarı Aydın Büke ve müzik yazarı Evin İlyasoğlu'nun konuşmacı olacağı etkinlik Türkçe olarak düzenlenecek.

Tarih: 3 Haziran Pazartesi 20:00 

Yer: Atatürk Kültür Merkezi,

Türk Telekom Opera Salonu

Kaynak

İKSV

Foto: Camille Blake

Türk Telekom Opera Salonu Hakkında

Atatürk Kültür Merkezinin Taksim Meydanı’na bakan ikonik cephesinin ana unsuru, özel olarak tasarlanarak üretilen 15 bin seramik parçasıyla kaplı dev bir küre olan Opera Salonu’dur.

Opera Salonu fiziksel, teknik ve mimari analizler sonucunda, en iyi doğal akustiği elde edebilmek için at nalı biçimli yapılmıştır. Yüksek kalitede ses niteliği ve reverberasyon süresi olarak dünyadaki nitelikli opera salonlarının sahip olduğu standartlarda tasarlanmış. Salonda öncelikle opera, ama aynı zamanda senfonik konserler ve elektro-akustik destekli gösteriler için de doğru akustik şartlar sağlanabiliyor. Yan duvarlar boyunca kaplamalar akustik ihtiyaçlara uygun olarak özel olarak tasarlanmış. Opera Salonu'nda halı veya diğer tekstil döşeme gibi yutuculardan kaçınmak gerektiğinden, ahşap zemin tercih edilmiştir.

Parter ve iki balkonla 2040 seyirci kapasiteli Opera Salonu için elipsoit formu kullanılmış. İzleyiciler için her noktadan uygun görüş açısı sağlanmış. Orkestra çukuru 85 kişilik bir orkestrayı alabilecek büyüklükte ve 125 metrekare alana sahiptir.

Üfleme metodu ile üretilen cam parçalara sahip hareketli tavan aydınlatması özel olarak AKM için tasarlanmıştır. Performans sırasında sahneyle yarışmayacak şekilde tamamen tavana gömülebilir bu sistem, gerektiğinde bir eşlikçi eleman olarak, belirlenen koreografiye uygun hareketleri sağlayacak dijital komut sistemine sahiptir.

Sahnede bulunan asansör sistemi sayesinde oynanan oyunla eşzamanlı olarak; arka yükleme alanına indirilen dekor, bir sonraki sahne için alt tarafta hazırlanabilmektedir. Aynı şekilde ana sahne yanlarında bulunan yan sahnelerde sahne kurulumu, dekor değişimi gerçekleşebilmektedir.

Koltuklar ses iletimini ve emilimi sağlamak için uygun bir akış direncine sahip bir tekstil kumaşla kaplanarak alt yüzeyi yutucu yüzey özellikli olarak koltuk tasarımına yansıtılmıştır.