Bijagós Adaları UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Alınıyor

20 Ocak 2023 18:33 Çevre
resimler-haber/unesco_Gine_bijagos.webp
google news

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, Çarşamba günü UNESCO'nun Biyosfer Rezerv Programı kapsamında korunan Bijagós Adaları'nı (Gine-Bissau) ziyaret etti. Cumhurbaşkanı ile bir toplantı sırasında, Gine-Bissau'nun çok yakın bir gelecekte Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilmesi için siteyi önermesine yardımcı olmak için acil teknik desteği duyurdu.

Genel Direktör Salı günü yaptığı açıklamada, "Bijagós takımadaları, flora ve faunasının çeşitliliği ve yerel halkın gelenekleri sayesinde doğayla kurabildikleri denge nedeniyle olağanüstü bir ekosistemdir" dedi.

Genel Direktör, Gine-Bissau Cumhuriyeti Devlet Başkanı Umaro Sissoco Embaló ile yaptığı görüşmenin sonunda ayrıca “UNESCO, Bijagós Adaları'nı Dünya Mirası Listesi'ne kaydetme projesinde ülkeyi harekete geçirerek destekleyeceğini” duyurdu.

Teşkilatımızın Afrika'ya vermek istediği öncelik doğrultusunda 2023 itibariyle tahsisli finansmanlarının bulunduğunu.” Bu fonlar, UNESCO'nun sahada bir dizi eylemiyle sonuçlanacak: yeni nesil yerel uzmanların eğitimi, uluslararası uzmanların sağlanması ve ayrıca Bijagós takımadaları için bir yönetim planının hazırlanmasında ulusal makamlara destek olacak. 2024'ün başlarında Dünya Mirası Komitesi'ne bir adaylık dosyası sunabilmek için Dünya Mirası Sözleşmesi kriterleri temelinde kalıcı korumasını garanti edecek.

Bu güçlendirilmiş destek, Afrika Devletlerinin Dünya Mirası listesine aday göstermelerini desteklemek için Haziran 2021'de UNESCO tarafından Japonya ile ortaklaşa başlatılan bölgesel bir projenin ayrılmaz bir parçasıdır.

Bijagós, 1996'da bir biyosfer rezervi olarak kuruldu. Bijagós takımadalarının 88 adası, mangrovlar, savanlar, palmiye koruları ve tropik ormanlar ile olağanüstü biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar yunuslar, deniz ayıları ve suaygırları gibi memeliler de dahil olmak üzere yüzlerce hayvan türü için bir sığınaktır. Takımadalar, yeşil kaplumbağaların yuvalanması için Batı Afrika'daki en önemli bölgedir ve her yıl bir milyon kuşun ziyaret ettiği göçmen kuşlar için en önemli ikinci bölgedir.

Adaların sadece dörtte birinde yerleşim var. Nüfusları, doğal ve kültürel miras arasında çözülmez bir ilişki ve çevreye saygı ve çevreye saygıya dayalı bir yaşam tarzı geliştirmiştir. UNESCO, takımadaları 1996 yılında bir biyosfer rezervi olarak listelediğinde bu örnek yaklaşımı tanıdı.

Bunun Gine-Bissau'daki doğal mirasın korunması üzerinde hızlandırıcı bir etkisi oldu. Biyoçeşitliliğin korunmasına ve teşvik edilmesine adanmış ulusal çerçevelerin, organların ve araçların oluşturulmasını tetikledi. Bu durum özellikle, endişeli yerel topluluklar, Gine-Bissau'nun tüm sivil toplumu ve bakanlıklarıyla birlikte ülkenin korunan alanlarının yönetimini, kamu bilincini ve uygulamalı koruma araştırmalarını koordine eden Biyoçeşitlilik ve Korunan Alanlar Enstitüsü (IBAP) için geçerlidir.

Bu olumlu sonucun gücüyle, şu anda ülkede iki UNESCO biyosfer rezervi daha planlanıyor.

Kaynak
UNESCO

Photo: UNESCO/Juelma Mendes