“Atatürk Köşkü Restorasyon ve Konservasyon” Projesi

06 Eylül 2022 14:39 Eğlence
resimler-haber/atatürk_köşkü_trabzon_ozNO4IM.webp
google news

Atatürk Köşkü ile ilgili olarak bazı ulusal ve yerel basın organlarında çıkan haberlere ilişkin olarak Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nden basın açıklaması yapılmıştır. Yapılan açıklamada “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1924 ve 1930 yıllarında şehrimizi teşriflerinde ağırlandığı, 1937 yılı ziyaretlerinde ise konakladığı ve içerisinde vasiyetini yazdığı Atatürk Köşkü, ilimizin en önemli tarihi yapılarından birisi olup, şehrimizin adeta simgesi durumundadır.

Yılda ortalama 300 bin kişinin ziyaret ettiği Atatürk Köşkünde, zaman içerisinde hem yapısal olarak yıpranmalar olmuş hem de içerisindeki eşyalarda eskimeler ve deformasyonlar gerçekleşmiştir.

Trabzon Büyükşehir Belediyemiz tarafından binanın onarılması için “Atatürk Köşkü Restorasyon ve Konservasyon” projesi hazırlanmış, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanan proje 24 Ağustos 2022 tarihinde ihale edilmiş olup, iş sözleşme aşamasındadır. 20 Eylül tarihinde Köşk ziyarete kapatılacak ve tadilat işi başlayacaktır.

Bu süreçte bir taraftan da binanın içerisinde bulunan tabela, fotoğraf, yazı, mobilya, perde vb. tüm eşyalar da uzman ekipler tarafından ele alınarak bilimsel yöntemlerle gerekli onarımlar ve yenilemeler gerçekleştirilecektir.

Atatürk Köşkü Cumhuriyetimizin 100 üncü kuruluş yıldönümünde, hem yapısal olarak hem de tefrişi bakımından aslına uygun bir şekilde yenilenmiş vaziyette halkımızın hizmetine açılmış olacaktır.

Atatürk Köşkünde bulunan herhangi bir yazı, resim ya da eşyanın kaldırılması söz konusu olmayıp, çalışma sonunda haberlere konu olan bilgilendirme tabelaları da çok daha estetik bir biçimde yenilenerek yerlerine konulacaktır.

Milletimizin ortak değeri olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 3 kez misafir edildiği bu esere sahip olmak şehrimiz için bir övünç vesilesi olup, belediyemiz ve halkımız bu paha biçilmez mirasa bugüne kadar sahip çıktığı gibi bundan sonra da layıkıyla sahip çıkmaya devam edecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Kaynak
TBB