Akdeniz ve Karadeniz için 2023 Av Fırsatları Belirlendi

13 Ocak 2023 21:46 Yaşam
resimler-haber/balıkçılık_1.webp
google news

Avrupa Birliği Balıkçılık Bakanları Akdeniz ve Karadeniz için 2023 yılı av fırsatlarına karar verdi. 13 Aralık 2022 tarihinde alınan karar ile ilgili olarak AB’nin balıkçılıktan sorumlu Çevre, Okyanuslar ve Balıkçılık Komiseri Virginijus Sinkevičius AB ve üye devletlerin Akdeniz ve Karadeniz’in durumunu iyileştirme konusundaki yükümlülüklerine bağlı kaldıklarına dikkat çekerek GFCM (Genel Akdeniz Balıkçılık Komisyonu) tarafından belirlenmiş olan beş yeni çok yıllı yönetim planlarının AB’nin av fırsatlarına konulmasındaki başarının bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Batı Akdeniz ile ilgili olarak, AB Tüzüğü ile Haziran 2019’da benimsenen demersal stoklar için AB çok yıllı yönetim planının uygulanmasına devam edilmekte.

Bilimsel tavsiye, 1 Ocak 2025'e kadar sürdürülebilir balıkçılık yönetimi hedefine (maksimum sürdürülebilir verim - MSY) ulaşmak için birleşik eylemlerimizi sürdürmemiz gerektiğini bir kez daha doğruladı. Yönetmelik, AB balıkçılığının bu kilometre taşı için yolunda devam etmesini sağlamak için, plan kapsamında mevcut olan tüm yönetim araçlarından ve diğer esneklik unsurlarından yararlanmaktadır.

Bu amaca ulaşabilmek için trol avcılığında av çabasının %7 azaltılmasını derin su karideslerinde av limitlerinin ve parakete avcılığında çabanın dondurulmasının kontrolü gibi ilave yönetim araçları ile birleştirerek kullanmayı amaçlamakta. Ayrıca ekosistemin dayanıklılığını artırmak için Tüzük 2022 yılında trol teknelerine %3,5 ilave av günü sağlayan telafi mekanizmasını uzatmakta. Alınan tüm tedbirlerin avcılıkta ölüm oranını azaltması yanında filolar üzerindeki sosyoekonomik etkilerinin de azaltılmasını sağlayacağı öngörülüyor.

Yeni Tüzük ile ilk kez Sicilya Boğazı, Yunan Denizi ile Doğu Akdeniz’deki derin su karidesi gibi yüksek ticari öneme haiz Akdeniz türlerinin yönetimi için av limitleri belirleniyor. Bunun yanında GFCM’in Kasım ayındaki genel kurul toplantısında kabul edilen yeni çok yıllı yönetim planlarından ötürü Akdeniz’in farklı alt bölgelerinde yeni av fırsatları belirlenmişti. Av limitleri 2021 yılındakilere kıyasla %3 azaltılmış ve filo yönetimi tedbirleri ile desteklendi. Ayrıca berlam balığı için bir çaba rejimi ortaya konularak tüm filolar için kapasitenin dondurulması ile desteklendi. Alboran Denizi’nde stok iyileşmesini sağlayabilmek için mandagöz mercan balığı için av limitleri 2018-2021 referans dönemine kıyasla %7 azaltıldı ve ayrıca kapasite sınırlamaları ile amatör avcılıkta kısıtlamalar konuldu.

Adriyatik Denizi’nde küçük pelajik ve demersal stokların yönetim tedbirlerinin uygulanmasına devam edilmiş, hamsi için %5, sardalya için %9’luk av azaltımı belirlendi. Av çabasında demersal troller için %5,2 ve bim trolleri için %3 azaltım gerçekleştirildi.

Karadeniz ile ilgili olarak, çaça kotaları 2022 seviyesinde kalırken, kalkan için toplam müsaade edilebilir av miktarları GFCM kararları ile uyumlu olarak uzatıldı ve kullanılmamış olan AB kalkan kotaları 2021’den 2023’te aktarıldı.

Kaynak
AB oceans-and-fisheries