2021 Nobel Tıp Ödülü Sahiplerini Buldu

04 Ekim 2021 20:42 Sağlık
resimler-haber/nobel_tıp_ödülü.jpg
google news

Bu yıl Tıp (Fizyoloji veya Tıp) alanında Nobel ödülüne  David Julius ve Ardem Patapoutian layık görüldü. Bu iki bilim insanı sıcaklığı ve dokunma hissini algılamamızı sağlayan resöptörleri keşfettiler. Nobel Jürisi, yaptıkları açıklamada sıcak bir maddeye dokunduğumuzda hissettiğimiz yanma hissini, merkezi sinir sistemimize göndermeden önce ilk anda algılayan bu fizyolojik yapıların keşfini "çığır açıcısı" olarak niteliyor. 

"David Julius ve Ardem Patapoutian'ın keşiflerinden önce, sinir sisteminin çevremizi nasıl algıladığı ve yorumladığı konusundaki anlayışımız hâlâ çözülmemiş temel bir soru içeriyordu: Sinir sisteminde sıcaklık ve mekanik uyarılar nasıl elektriksel uyarılara dönüştürülür?

Bu yılki Nobel ödülü sahiplerinin çığır açan keşifleri, sinir sistemimizin sıcağı, soğuğu ve mekanik uyaranları nasıl algıladığına dair anlayışımızda hızlı bir artışa yol açan yoğun araştırma faaliyetlerini başlattı. Ödül sahipleri, duyularımız ve çevre arasındaki karmaşık etkileşimi anlamamızdaki kritik eksik halkaları belirlediler."