Evelyn McHale -Tarihin En Güzel İntiharı

27 Ekim 2021 01:19
resimler-makale/Evelyn_McHale_hikayesi_moren_haber.jpg
google news

Evelyn Francis McHale (20 Eylül 1923 - 1 Mayıs 1947) ABD'deki  Empire State Binası'nın 86. katındaki gözlem güvertesinden atlayarak kendi hayatına son veren bir muhasebeci. Yaklaşık 250 metre yükseklikten atladıktan sonra bedeni aşağıda park halindeki bir arabanın üzerine düşüyor.

Ne varki McHale'in cesedi, hiç bozulmamış hatta hiçbir kanama oluşmamış halde adeta arabanın üzerinde dingin bir şekilde uyuyormuş gibi bir görüntü oluşturuyor. Rastlantısal olarak olay yerinden geçmekte olan fotoğraf öğrencisi Robert Wiles, düşüşten birkaç dakika sonra Mchale'in cesedinin fotoğrafını çekiyor ve bu fotoğraf ikonikleşerek "en güzel intihar" fotoğrafı olarak anılmaya başlıyor. 

Evelyn Francis Mchale

 

Görevli dedektif Murray, bırakmış olduğu intihar notunu gözlem güvertesi duvarının üzerinde düzgünce katlanmış kumaş ceketinin yanında siyah bir cüzdanda buldu. İntihar notunda;
"Ailemin içinden veya dışından hiç kimsenin hiçbir parçamı görmesini istemiyorum. lütfen bedenimi yakarak yok edin. Size ve aileme yalvarıyorum, benim için tören veya anma düzenlemeyin. Nişanlım Haziran'da evlenmeyi teklif etti. Ben kimse için iyi bir eş olabileceğimi düşünmüyorum. O benden çok daha iyi birisi. Babama söyleyin annemle çok fazla ortak yönümüz var." sözleriyle yakınlarına veda ediyor ve onu bu intihara sürükleyen duyguları örtülü bir şekilde ifade ediyordu."

McHale'in cesedini kimsenin görmemesi arzusu ne yazık ki gerçekleşemedi. Dünya üzerinde son dileği bu kadar gerçekleşmeyen bir kişi daha var mıdır bilinmez. Çünkü çekilen fotoğrafı dünyanın en ünlü fotoğraflarından biri oldu ve 1947'den beri pek çok dergide yayınlandı, listelere girdi, farklı sanat dallarına ilham oldu. Fotoğraf Taylor Swift'in 2015'te yayınlanan "Bad Blood" müzik videosunda atıfta bulunulması üzerine yeniden gündeme gelmişti. 

Hadise Hay Hay Klip Mchale İntihar

Türkiye'den Hadise, Hay Hay şarkısı müzik klibinde fotoğrafa atıfta bulundu. Hay Hay 4 ayda 35 Milyon görüntülemeye ulaştı.  

Hadise Hay Hay klip fotoğrafı, gilt albüm kapağı

Ayrıca kült sanatçıların geçmiş tarihte fotoğrafa atıfları:

  • David Bowie - Onlar Say Jump 
  • Radiohead - Street Spirit (Fade Out)Machines of Loving Grace,Gilt albümünün kapağında fotoğrafın  renklendirilmiş halini kullandı. 
  • Pearl Jam, Backspacer'ın albüm kapağı.
  • Parenthetical Girls, Privilege (Abridged version) albümü  "Evelyn McHale" açılış parçası.