Astronomik Kış 21 Aralık'ta Başlayacak

03 Aralık 2021 23:27
resimler-makale/kış_karadeniz_moren_haber.JPG
google news

Meteorolojik Kış henüz yeni başladı, ancak meteorologlar şimdiden kışın hava durumuna göre ne getireceğini bekliyorlar ve Avrupa için yıllık kış tahminlerini yayınladılar. Meteorolojik kış 1 Aralık'ta başlıyor ve astronomik kış 21 Aralık'ta başlayacak.

Soğuk bir kış beklentisi aynı zamanda pahalı bir kış anlamına da gelebilir.

Güney Avrupa

Hava tahmincileri, kıtadaki genel fırtına rotasında güneye doğru bir kaymanın, bu kış fırtınalı hava turlarını güney Avrupa ve Akdeniz'i hedef almaya zorlayacağını söylüyor.

Birçok yönden, kıtanın güney kesiminde yaklaşan kış, geçen yılın kışının yankılarına sahip olacak ve bu yıl yine La Niña modelinden büyük ölçüde etkilenecek.

Geçen kış, Fransa, İspanya, Portekiz ve Belçika meteoroloji kuruluşları tarafından 12 rüzgar fırtınası belirlendi. Tipik olarak, bir rüzgar fırtınası, bölgenin meteoroloji kurumu tarafından fırtınadan en kötü etkilere maruz kalacak şekilde bir isim verilir.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, kuvvetli ve zarar verici rüzgarlar, fırtınalarla ilişkili birincil tehlikedir, ancak aynı zamanda sağanak yağışı da azaltabilirler.

 Başlangıçta İspanya'yı veya güney Fransa'yı etkileyen herhangi bir fırtına, daha güney ve doğudaki bölgelere olumsuz hava getirmeye devam edebilir. Rüzgar fırtınası olmasa bile, Güney Avrupa'nın diğer kısımları soğuk bir kış geçiriyor.

Bu kış Akdeniz'den İtalya'ya, Balkanlar'a ve Türkiye'nin büyük bir kısmına bol miktarda nemin akacağı tahmin ediliyor.

Uzmanlara göre, bu düzenli nem akışı nedeniyle, bu alanlar fırtına üstüne fırtına ile karşılaşacak.

Tahminciler, bu kış Güney Portekiz ve güneybatı İspanya'nın, üzüm, portakal ve zeytin gibi bazı önemli ürünler için harika bir haber olabilecek sakin hava dönemleriyle karşılaşacağı tahmin ediliyor.

Akdeniz'den etkilenen bölgelerin bu kış sıcaklıkların sezon boyunca normale yakın, hatta İtalya, Yunanistan ve Balkanlar'ın bazı bölgelerinde sıcaklıklar zaman zaman normalin üzerinde kalacağı tahmin ediliyor.

Doğu Avrupa

Hava tahmincileri, Doğu Avrupa'nın iç kısımlarının bu kış soğuk hava nedeniyle göz kamaştıracağını söylüyor.

Bu kış normalin birkaç derece altında sıcaklıklar için en fazla risk altındaki bölge, orta Ukrayna'dan kuzeye Letonya ve Estonya'ya ve en batıda Slovakya ve Polonya'ya kadar uzanan bir alanı kapsıyor.

Bu kış İtalya ve Balkanlar'da sel riskini artıracak olan aynı aktif fırtına rotası, Doğu Avrupa'ya da olumsuz hava olayları getirecek.

Balkanlar'ı geçip kuzeye, orta Ukrayna'ya ve kuzeydeki bölgelere doğru esen herhangi bir fırtına, muhtemelen halihazırda bol miktarda soğuk havayla karşılaşacaktır. Nemin canlı havayla çarpışması, Doğu Avrupa'nın iç kısımlarının çoğunda sık aralıklarla yağmur ve kar yağmasına neden olacak.

Avrupa kış hava tahmini

Kuzey Avrupa 

Güneydeki fırtınalı muadilinin aksine, Kuzey Avrupa'nın bu kış istikrarsız bir havayla karşı karşıya kalacağı tahmin edilmemektedir.

Kısmen sık görülen fırtınaların olmaması nedeniyle, doğu Fransa, Almanya, İsveç ve Norveç'te uzun süreli daha kuru hava koşulları bekleniyor.

Daha kurak bir kış, bu yaz benzeri görülmemiş sele maruz kalan bölgenin bazı alanları için hoş bir haber olarak gelebilir. Temmuz ayında Almanya, Belçika ve Hollanda'da meydana gelen feci sel felaketinde 180'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Uzun süreli kurak koşullar, bazı sakinleri kuraklık potansiyeli konusunda endişelendirebilir, ancak tahminciler bu cephede iyi haberler olduğunu söylüyor.

Uzmanlar, bu kış, Avrupa'nın hiçbir yerinde büyük bir kuraklık belirtisi göstermediğini belirtiyorlar.

Ayrıca, kışın ilk yarısında sıcaklıkların herhangi bir aşırı değişime eğilimli olması beklenmemektedir.

Sezonun ikinci yarısı yaklaştıkça, hakim rüzgar yönü kuzeybatı Avrupa'ya doğru kayacak ve doğası gereği daha doğulu olacak. Avrupa kıtasındaki soğuk havanın çekirdeğinin doğuya yerleşeceği tahmin edildiğinden, doğudan esen bir rüzgar bu soğuk havayı daha batıya taşıyabilecek.

Doğudan gelen bu soğuk hava itişleri, kuzeybatı Avrupa'da aynı anda birkaç gün ila bir hafta boyunca ısıtma taleplerinde önemli artışlara yol açabilir.

Doğudan esen soğuk rüzgarlara ek olarak, La Niña aşaması, özellikle sezonun sonlarında, Birleşik Krallık ve İrlanda'nın yanı sıra Fransa'dan Polonya'ya kadar olan bölgelerde kar olasılığını artıracak. Biraz birikim üretebilecek sık sık hafif ila orta dereceli kar yığınları olacak.

Tahminciler geçen kış, en karlı zamanlarını Ocak ve Şubat aylarında yaşandığını bu durumun bu kış tekrar olabileceğini söylüyor.

 Kaynak:

https://www.accuweather.com/